Vítězný návrat Evy Kacanu a rekord Martina Zvolánka v Novém Městě nad Metují

Že Martin Zvolánek vyhrává jeden závod KB Českého poháru v atletice vozíčkářů za druhým, už nikoho nepřekvapí. V Novém Městě nad Metují na šestém závodě seriálu, jehož je Handisport.cz mediálním partnerem, však domácí atlet přidal k prvnímu místu ještě skvělý výkon.

 

Sportovec na vozíku s největším handicapem přehodil poprvé diskem na soutěži hranici jedenácti metrů. Hodnota nového českého rekordu pro jeho kategorii F 51 je tedy 11 metrů a 4 centimetry (o 5 centimetrů dál než je aktuální světový rekord Slovince Flereho). Zvolánek po závodě děkoval svému osobnímu trenérovi, paralympijskému vítězi v hodu oštěpem z her v Atlantě 1996 Štefanu Dankovi. „Já jsem hlavně spokojený, když se daří, Martine,“ odmítal skromně díky očividně potěšený Danko.

 

Paralympijského medailistu ze Sydney ve stolním tenisu Zvolánka (v atletice má cenné kovy z MS 2006 i LPH v Pekingu), kterého v Novém Městě podpořili i otec, manželka Tetjana a malá dcerka Adélka, objevil Danko pro atletiku v roce 2005, pak atlet závodil za Hvězdu Pardubice, kterou ale od letošní sezóny vystřídal SK Nové Město nad Metují. Na soustředění před 6. závodem KB Českého poháru začal Martin Zvolánek trénovat nový odhodový styl, který by podle jeho trenéra měl přinést ještě lepší výsledky, rekordu ale dosáhl postaru.

 

„Dva hody jsem zkoušel tak, jak jsme to s Pištou nově trénovali, ale ještě v tom nemám jistotu. Přes jedenáct jsem se zatím dostal tak třikrát čtyřikrát na tréninku, ale na závodech nikdy. Pomohlo mi soustředění, které jsem tu absolvoval, domácí prostředí a Pištovy rady. Je fajn trénovat s někým, kdo rozumí odhodu z vozíku, zvlášť u kvadruplegiků jako jsem já,“ pochvaloval si Zvolánek.

 

I nadále mu patří první místo v průběžném pořadí poháru a vzhledem k tomu, že se jednalo o předposlední závod, je krajně nepravděpodobné, že by Martina Zvolánka někdo připravil o celkové prvenství. To by se podle všeho mohlo stát pouze, kdyby do pražského posledního kola nenastoupil. V tom případě by měl šanci prozatím druhý Aleš Kisý, který byl v Novém Městě třetí. Průběžně bronzový je Martin Němec.

 

Atletí celá rodina

 

V ženské kategorii je situace ještě jednoznačnější ve prospěch Jany Fesslové, toho času v Himáláji. Musela by také vynechat i příští závod, a pokud by na něm aktuálně druhá Martina Kniezková zvítězila, pouze by Fesslovou bodově dorovnala. Zato na třetím místě je jméno, které se do atletiky vozíčkářů dostalo teprve letos – Dana Šaňková. Paralympijská vítězka ve vrhu koulí Eva Kacanu totiž bojovala v průběhu sezóny s velkými zdravotními komplikacemi a do bojů o body se zapojila teprve v Novém Městě. A zapojila se vítězně. Nejdelší pokus měřil 6,17 m, to bylo na úrovni 99,388 % přepočtového koeficientu pro její kategorii, což byl nejlepší ženský výkon dne. Eva Kacanu přijela jako obvykle doprovázena fenkou dlouhosrstého jezevčíka Adélkou, které měla ovšem netypickou krátkou srst. Nejednalo se o lehký letní sestřih, jak se domnívala autorka tohoto článku, ale o nutnou očistu, protože Adélka na sebe vylila modrou barvu.

 

Dana Šaňková z Bíliny, která s atletikou na vozíku začala v květnu letošního roku na soustředění nováčků v Nymburce, s sebou na závody nevozí pejska, ale muže Míru a syna Tomáška. Ti ji mohutně podporují i koučují. „Jasně, že máme radost, konečně se hýbe,“ odpovídá manžel rezolutně na otázku, zda jsou se synem rádi, že Dana dělá atletiku. „Trénuju s manželem, a když nemá Tomášek fotbal, je na stadionu s námi, do atletiky je zapálená celá rodina,“ popisuje Šaňková, kterou k atletice přivedla právě Eva Kacanu. „Odchytla mě na pingpongovém turnaji v Brně, že mám dobré tělesné dispozice na atletiku, jestli bych ji nechtěla zkusit.“ A vyplatilo se. Sportovkyně, která se postupně pomalu zlepšuje, je momentálně na třetím místě průběžného pořadí. Bronzová byla i na závodech v Novém Městě.

 

Alice Tejkalová

datum: 02 Aug 2009 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews