„Po Pekingu jsem chtěla všechno vzdát,“ říká Martina Kniezková vítězka 2. kola Českého poháru v atletice vozíčkářů

„V Pekingu a po příletu z něj mi bylo strašně, skončila jsem v nemocnici a myslela, že všechno vzdám. Vůbec na nic jsem neměla ani sílu ani pomyšlení. Ale co mě nezabije, to mě posílí,“ usmívala se už v Olomouci Kniezková. Přijela s maminkou Helenou, která je její asistentkou a s pětiměsíčním pejskem Siriem. "Sirďa byl dneska můj živý talisman,“ pochvalovala si atletka. „Ukázala jsem, že ještě nepatřím do starého železa.“ Tuto sezónu, kdy není v atletice žádná významná mezinárodní akce, kromě srpnového mezinárodního mistrovství republiky v Olomouci, by Kniezková chtěla spíš odpočívat a věnovat se přípravě na dokončení střední školy, na kterou se po delším přerušení kvůli zdravotním obtížím znovu vrátila.

 

Závodil i vedoucí atletiky vozíčkářů v ČATHS Štefan Danko. A splnil svůj cíl – diskem hodil za dvacet metrů

 

Soutěž mužů nepřinesla oproti prvnímu kolu žádná velká překvapení. Zvítězil kvadruplegik Martin Zvolánek, bronzový medailista v hodu diskem z paralympiády v Pekingu, který hodil diskem 9 metrů a 91 centimetrů. Druhý skončil Aleš Kisý, 4. na loňské paralympiádě ve vrhu koulí, který právě koulí vrhnul 8 metrů a 5 centimetrů. Bronzová pozice patřila v Olomouci paraplegikovi Martinu Němcovi za 37 metrů a 7 centimetrů v hodu diskem. V Českém poháru závodí všichni handicapovaní společně, rozděleni pouze na muže a ženy a jejich dosažený výkon se přepočítává za pomoci koeficientu na procenta, aby se zohlednil stupeň postižení a nikdo nebyl zvýhodněn, respektive znevýhodněn.

 

V Olomouci závodil také doyen české atletiky vozíčkářů, paralympijský vítěz v hodu oštěpem z Atlanty 1996 Štefan Danko. Od letoška působí jako šéf atletiky vozíčkářů v České asociaci tělesně handicapovaných sportovců, v obdobné pozici byl léta v Českém svazu tělesně postižených sportovců a věnuje se tomu, čemu se dnes populárně říká fundraising, tedy získávání peněz pro občanské sdružení Atletika vozíčkářů. „Náš senior,“ jak ho při udílení pamětních listů označila paralympijská vítězka z Pekingu Eva Kacanu z Olomouce, která stejně jako Kniezková překonala vleklé zdravotní obtíže, a dneska nezávodila, hodil diskem 21 metrů a 34 centimetrů. „A je to tam, vole, přes dvacet,“ halekal téměř dvaašedesátiletý Danko na o generaci mladšího vicemistra světa v hodu diskem z roku 2006 Miroslava Šperka, který si z „Pišty“ dělal legraci. „Z toho budu mít ještě infarkt,“ zafuněl Danko teatrálně vzápětí. Každopádně v celkovém hodnocení porazil tři výrazně mladší atlety.

 

Alice Tejkalová

datum: 24 May 2009 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews