Sice ne s týmem, ale jako ITO na paralympiádu

Právě jsem se rozloučila s Evou, která  se vydala spolu s Rosťou na cestu do Prahy na sraz paralympijského týmu. Trochu mi je smutno, že v tom autě nesedím taky, přece jen jsem se poslední 4 roky starala o tým vozíčkářů a všechny sportovce, tak trochu, beru jako svoje a v koutku duše si říkám, že jsem i já přispěla k tomu, že jedou na Paralympiádu do Pekingu.

 

Nejedu s týmem, ale v ptačím hnízdě budu fandit ze všech sil a všem. Do Pekingu jedu totiž jako mezinárodní technický delegát(ITO) pro atletiku. Co bude mojí povinností? Dohlížet na regulérnost závodů a hlavně garantovat, že každý jednotlivý závod proběhne podle pravidel IAAF a IPC a hlavně fair play – nebo se o to aspoň snažit.

 

Budu jedna z 11 lidí, kteří byli vybráni do této funkce. Je to pocta a taky spousta zodpovědnosti. O tom, že pojedu do Pekingu jako ITO jsem se dozvěděla na podzim roku 2007 a od té doby spolupracuji na přípravě tj. probíhají emailové debaty o pravidlech, o spolupráci s čínskými rozhodčími, někdy to je docela legrace jindy tvrdý boj.

 

V lednu a únoru jsem vyplňovala potřebné papíry, abych byla vpuštěna do Čínské lidové republiky a taky dokumenty, aby mi byl ušit kostým ve kterém se budu pohybovat na ploše ptačího hnízda. I když nevím jak se jim to povede ušít na míru, protože větší část byla v čínštině, takže jsem se orientovala podle obrázků a taky ženské velikosti končily na 160cm a pak už pokračovaly jen mužské. Takže kdo ví v čem budu vlastně po ploše chodit.

 

Před měsícem mi přišla akreditační karta, která slouží jako čínská víza, takže do Číny mě ve čtvrtek 4.8. snad pustí. Nedávno jsem dostala emailem manuál, nebo spíš kodex, chování. Je toho 80 stran a teď mi to připadá jako legrace. Je tam co si mám na kdy obléci, jak se mám chovat, jak bude co probíhat, kde se mám hlásit, zkrátka manuál na celý pobyt. No uvidíme jak to vše bude probíhat. Rozhodně se moc těším na celé hry. Jinak je přiloženy uniforem pro rozhodčí-modří ITO a červený hlavní TD.

 

datum: 28 Aug 2008 autor: Iva Machová
Content Management Powered by CuteNews