Co si shlehnem v Pekingu

Ještě jedna změna k lepšímu ve vybavení nastala oproti minulým paralympiádám. Nafasovali jsme výživové doplňky od Nutrendu. Atletika vozíčkářů spolupracuje s firmou Nutrend D. S. od roku 2006. Je dobře, že spolupráci s Nutrendem navázal i Český paralympijský výbor.

 

V balíku doplňků, který dostali atleti do Pekingu, nechybí oblíbená Shleha, určená pro stimulaci fyzického i psychického výkonu, ideální k použití před závodem. Kromě jiného byla v krabici i novinka Imunooxi. Přípravek zlepšující odolnost organizmu, který se bude v Pekingu asi dost hodit. Jakožto vrhač jsem naopak kapku postrádal některý z kreatinových produktů a kloubní výživu.

 

Většina sportovců, ať už nepostižených či s handicapem, si své výkony bez nejrůznějších doplňků výživy ani nedokáže představit. Jedinou výjimkou, kterou znám, je basketbalista libereckých Kondorů a reprezentant ČR Jiří Černošek, který ve strachu z pozitivního dopingového nálezu nepije ani jonťáky a dle svých slov „jezdí na vodu“.

 

Doplňky výživy a dopingová problematika spolu úzce souvisí. Sportovci by měli používat jen výrobky od renomovaných firem. Od výrobců, kteří ručí za to, že jejich produkty nejsou kontaminovány zakázanými látkami. Ovšem přímou odpovědnost za to, že nepožije zakázané dopingové prostředky nebo metody, nese především sportovec sám.

 

Dopingové kontroly jsou ve vrcholovém sportu handicapovaných stále častější. Podobně jako nepostižení sportovci, i já musím hlásit Českému antidopingovému místa svých tréninků tři měsíce dopředu, abych mohl být podroben nesoutěžní kontrole. Poprvé mne tato kontrola zastihla na začátku finálního soustředění v Nymburce. Byl to pro mě nezvyk, poněvadž to byl první komisař, se kterým jsem se domluvil Česky. Hned po mně odebrali dopingoví komisaři vzorek od Romana Šebrle, který se v Nymburce připravoval před odjezdem na olympiádu.

datum: 24 Aug 2008 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews