Jak si olympionici ustelou, tak si paralympionici lehnou

Olympijská vesnice v Pekingu je údajně největší v historii her. Spíše než o vesničku jde tentokrát o sídliště tvořené 42 obytnými budovami. Komplex je situován v severní části města poblíž sportovišť. Architekti kladli důraz na životní prostředí, projekt je energeticky šetrný a environmentálně přátelský. Mimo jiného se využívá sběr dešťové vody a její ohřev solární energií. Pouliční osvětlení pracuje na bázi fotovoltaických článků.

 

Ve dvou tisících apartmánů se v průběhu olympijských her ubytuje až 16.000 účastníků, během paralympiády dalších 7.000. Ubytovací jednotky jsou vybaveny bezdrátovým internetem, infračerveným zabezpečovacím zařízením a zámky rozeznávajícími otisky prstů. Zajímavostí je, že postele jsou zkonstruovány tak, aby se na nich vyspal i člověk dlouhý dva metry dvacet, což zřejmě nejvíc ocení čínský basketbalista Jao Ming.

 

Olympijská vesnice byla otevřena 27. července, zavírá se 27. srpna. Dle oficiálních stránek zabere přestavba olympijské na paralympijskou vesnici pouhých 26 hodin včetně zkušebního provozu. Paralympijský provoz začíná 30. srpna a končí 20. září. Po ukončení obojích her budou domy zrenovovány a rozprodány.

 

Díky veřejně dostupnému úložišti videozáznamů YouTube a reportáži CCTV 9 se můžeme podívat, jak to ve vesnici vypadá. K dispozici je i zpravodajství CNN. Další zajímavé video o otevření vesnice nabízí opět CCTV 9.

datum: 17 Aug 2008 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews