Funny atletické závody v Brně

3. kola KB Českého poháru v atletice vozíčkářů se výborně ujali hlavní organizátoři - rodina Šibravových. Naďa v roli pohotové moderátorky, Pavel jako výborný koordinátor i administrátor a dcera Lenka jako vedoucí dětské taneční skupiny Funny Angels, která svým vystoupením příjemně oživila zahájení a zakončení závodů, na kterých padly 4 české rekordy. Brněnské kolo poháru, které pořádá oddíl SK Moravia, proběhlo poprvé na jiném stadiónu, než obvykle – v Brně-Líšni – a zúčastnili se ho také sportovci ze Spojených arabských emirátů.

 

Fotbalový stadion hostil atletiku premiérově a chopil se svého úkolu se ctí. To ale nebyla jediná novinka brněnského závodu. Protože se jedná o jubilejní desátý ročník, přijely sportovce podpořit právě Funny Angels. „Vystoupilo pětadvacet dětí se skladbou Hříšný tanec, se kterou jezdí po celé republice, mimo jiné vyhrály v Brně soutěž v konkurenci 42 formací, v Břeclavi byly take první a v Mikulově druhé. Nakonec předvedly skladbu Čerti," popisoval Pavel Šibrava, vicemistr světa z roku 1998 v hodu diskem kategorie F 52.

 

Domácí handicapovaní sportovci však první místa ve výsledkových listinách Českého poháru neobsazují. Jeden z nestorů oddílu dvaapadesátiletý Šibrava už závodí pouze v Česku, a navíc si dal svůj vlastní limit: „Já vždycky říkám, že dokavaď budu házet přes 13 metrů, tak ještě budu na domácích závodech startovat, dneska se mi to zase povedlo, i když jen těsně (13,07 m a 14. místo ze 23 mužů, pozn. AT), takže ještě na nějaké závody tady v republice určitě pojedu." Co se týče atletické budoucnosti v klubu, nevypadá zatím nijak nadějně, i když je možné, že se začíná blýskat na lepší časy: „Sportovní klub Moravia byl založen v roce 1981, ale za posledních 5 se v atletice nikdo nový nadějný neobjevil. Ve stolním tenisu je naštěstí jiná situace. Jinak se však Moravia stává klubem důchodců. Děláme teď ale náborové akce ve spolupráci s centrem Fénix Vojty Vašíčka, kam chodí mladí lidé po úraze, úspěšnější jsme se stolním tenisem, ale dva sportovci si to přišli zkusit i dneska na atletické závody, tak uvidíme, jestli u toho zůstanou," vysvětlil Šibrava.

 

Jedním z „mladých a nadějných" je úspěšný stolní tenista Vladimír Kadlík: „Chtěl jsem zkusit atletiku jako možný nový a dostupný sport. Myslím, že disk by mohl být dobrý, koule taky, ale nevím, to náčiní držím poprvé v ruce. Ostatní říkali, že se zadařilo, že to je v pohodě. Pokud mi to půjde, rád bych u atletiky zůstal." Kadlíkovi se na prvních závodech nejlépe vedlo ve vrhu koulí, ve kterém se při prvním startu dostal na 61 % výkonu jiných sportovců ve své kategorii F 54. Procentuální přepočty, za které mimochodem odpovídá již zmiňovaný Pavel Šibrava, se v Českém poháru používají proto, aby spolu mohli závodit atleti bez rozdílu handicapu a byla zaručena spravedlnost srovnání výkonu.

 

V Brně vítězily hvězdy z Pardubic
Procentuálně nejlépe na tom v Brně byli Martin Zvolánek a Jana Fesslová, oba reprezentanti Hvězdy Pardubice. Zvolánek, čerstvý otec dcery Adélky, vyhrál díky výkonu 24,95 m v hodu kuželkou. „Mám teďka hodně závodů a turnajů a momentálně mi jde víc kuželka, s diskem nejsem spokojený. Nějak mi nelítá, jak bych si představoval, nevím, čím to je," říkal čtyřiatřicetiletý kvadruplegik. Rozhodně to však není kvůli tomu, že by ho rozptyloval nový přírůstek do rodiny, život Zvolánkových se prý prakticky nezměnil: „Adélka je hodné miminko, docela i dost spí a já ji rád houpu, když mám volno, takže si myslím, že je to v pohodě." Martin Zvolánek zvítězil letos již potřetí a s náskokem 15 bodů vede v průběžném pořadí seriálu před druhým Martinem Němcem (v Brně 3. výkonem 11,11 m ve vrhu koulí), kterého dělí jednadvacet bodů od třetího Rostislava Pohlmanna (5. Za 37,07 m v oštěpu).

 

Jana Fesslová i ve třetím kole poháru překonala svůj vlastní český rekord, na rozdíl od Olomouce „pouze" v hodu oštěpem (18,84 m). Na konci týdne míří spolu s Evou Kacanu, Němcem, Zbyňkem Sýkorou a Miroslavem Šperkem na otevřené mistrovství Německa v atletice handicapovaných do Berlína, kde ji čeká první letošní měření sil s paralympijskou konkurencí Martinou Willingovou a Marianne Buggenhagenovou. Nemyslí si, že soupeřky by se jí podle jejích výkonů ve světovém žebříčku mohly začít obávat? „Ony už jednou před závodem dostaly tabulku, ve které jsem měla napsaný osobák 43 metrů, a třeba si budou myslet, že je to zase nějaká kachna, takže se určitě bát nebudou. Buggenhagen rozhodně ne, to je zkušená závodnice," usmívala se Fesslová.

 

Druhá skončila v Brně Eva Kacanu, která na rozdíl od domácích závodů v Olomouci přehodila v kouli hned o 23 centimetrů šestku a mohla si dát v klidu oběd, třetí byla Martina Kniezková.

 

Alice Tejkalová

datum: 09 Jun 2008 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews