Čeští atleti se do paralympijské sezóny vrhli s elánem

Istropolitana Indoor'08, coby halový šampionát Slovenska v atletice handicapovaných, je tradičním startem sezóny některých českých sportovců. Letos se ho zúčastnilo 100 závodníků s nejrůznějšími handicapy, kteří do bratislavské haly Elán dorazili ze Slovenska, Česka, Německa, Rakouska, Chorvatska i Bosny a Hercegoviny.  K tomu na Istropolitaně, která má podle svého organizátora Dušana Dědečka ambici být závodem, kde se sportovci integrují, startovalo v několika disciplínách 24 nepostižených atletů.

 

Z Česka se mítinku zúčastnilo šest atletů spastiků, tři sportovci na vozíku (mistryně světa Eva Kacanu a medailista ze Světových her IWAS Dušan Ščambura museli zůstat doma kvůli zdravotním potížím) a jedna sluchově handicapovaná atletka.

 

Právě jednadvacetiletá Martina Musilová, která skončila na loňském mistrovství Evropy neslyšících v bulharské Sofii v hodu oštěpem čtvrtá, přijela do Bratislavy sbírat závodní zkušenosti. Protože v hale logicky hod oštěpem vypsán nebyl, pustila se do své doplňkové disciplíny – vrhu koulí. A byla úspěšná. Výkonem 10,54 skončila mezi sluchově postiženými druhá. Martina byla s výsledkem spokojená, stěžovala si jen na výkony rozhodčích: „Moc se jim nedalo věřit, jednou jsem vrhla jasně před jedenáctku a mělo to být tím pádem něco přes deset, jenže rozhodčí ohlásil výkon, který začínal devítkou…"

 

Teprve na svých třetích závodech se v Bratislavě představil vozíčkář Jan Němeček. „Honza Němeček začal v loňském roce, absolvoval dva závody Českého poháru, kde začal na šesti metrech, padesáti centimetrech, v Praze si pak hodil osobák 7,14, dneska hodil 7,38, on čekal osm metrů, ale já si myslím, že to odpovídá tomu, co jsme natrénovali, je to přece jen nováček a potřebuje mít za sebou tisíce hodů, aby měl zažitou techniku a závody ho nerozhodily," hodnotila jeho výsledky pardubická trenérka atletů na vozíku Eva Vindová.

 

Naopak výborně se uvedl ve vrhu koulí stříbrný z paralympiády v Sydney, mistr světa, Evropy a světový rekordman v této disciplíně Martin Němec. Třiatřicetiletý závodník Hvězdy Pardubice vrhnul 11 metrů a 40 centimetrů a suverénně vyhrál závod vozíčkářů. Jak dopadl po koeficientových přepočtech v celkovém pořadí všech vrhačů, nebylo do odjezdu české výpravy z Bratislavy jasné, výsledek bude do článku doplněn, jen co se objeví na webu organizátorů.

 

„Tyhle závody jsou dobré jako kontrola v přípravě. Když už máme možnost si zaházet v zimě do sítě, tak nemáme moc šanci si výkony změřit, a tady se dá zjistit, jak na tom sportovci jsou, kolik házejí, kde jsou rezervy," vyzdvihla hlavní přínos soutěží pro svoje svěřence Vindová. „Naši atleti sem jezdí moc rádi, jednak proto, že je to příjemná změna v zimní přípravě, jednak proto, že se jim tu dobře závodí a často tu zaznamenávají osobáky. Jako třeba dneska v dálce Jakub Dvořák," usmíval se reprezentační trenér atletů spastiků Václav Janouch.

 

A co reprezentační trenér od letošní, paralympijské sezóny čeká? „Už jenom to, že 11 spastiků má splněný A limit, je velký úspěch. Je to koneckonců vidět i na tom, že Mezinárodní paralympijský výbor dal České republice 25 atletických míst pro účast na hrách, to jsme nikdy neměli, a je to velké ocenění pro celou českou atletiku. Je to skvělé!"

 

Alice Tejkalová

datum: 09 Mar 2008 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews