MČR v atletice tělesně handicapovaných – všichni spolu a ve velkém počtu

243 závodníků z 20 zemí. Říkáte si, že je to slušný počet sportovců na menší evropský šampionát? Máte pravdu, ale o mistrovství Evropy nepíšu. Tak kvalitní konkurence byla o uplynulém víkendu na Mezinárodním mistrovství republiky v atletice tělesně postižených v Olomouci.

 

Navíc ho zaštítil Mezinárodní paralympijský výbor, takže se na něm daly plnit limity na paralympijské hry v Pekingu. To se povedlo jak atletovi na vozíku Josefu Štiakovi, který skvělým výkonem v hodu diskem 35 metrů a 97 centimetrů konečně dobyl po řadě B-limitů z letošní sezóny vytoužené "áčko", tak třeba spasticky handicapované Daniele Vrátilové v běhu na 100 metrů. To, že Daniela spolu s dalšími kolegy z reprezentace Spastic Handicap startovala na mistrovství republiky pořádaném tělesně postiženými, bylo na české poměry unikátní. Stalo se tak vůbec poprvé v novodobé historii českého sportu handicapovaných.

 

Zvládnout takový počet sportovců nebylo organizačně jednoduché. „Nejhorší bylo transportovat lidi z letiště do Olomouce, ale díky Českým drahám se to povedlo. Jejich pracovníci sice nebyli zvyklí na tolik vozíčkářů naráz, ale zvládli to a Pendolino se všem moc líbilo,“ usmívala se členka realizačního týmu a mistryně světa ve vrhu koulí Eva Kacanu. Ta měla velkou radost, že v domácím prostředí vyhrála vrh koulí své kategorie výkonem 6 metrů a 53 centimetrů, který je na hranici českého rekordu: „Musím se přiznat, že vzhledem ke stresu a přípravám tady v závěru jsem neměla příliš času na trénink, ale su hrozně ráda, že se to povedlo. Kuriózní je, že já se poslední tři závody pořád motám kolem téhle vzdálenosti, kdy mi zbývají 2 centimetry do českého rekordu.“

 

I přes velký počet závodníků časový harmonogram soutěží šlapal přesně podle plánu, což nebývá všude zvykem. Problémy byly jen s vyhlašováním, na které bylo obtížné shromáždit včas všechny závodníky. Na mistrovství padlo několik světových rekordů. Pár závodníků ale mělo smůlu, mezi nimi i česká atletka Martina Kniezková. Při měření jejich výkonů rozhodčí nedodrželi postup měření nutný pro uznání světového rekordu a výkony sportovců tak sice byly zaznamenány, ale ne jako světová maxima.

 

Naopak šťastným rekordmanem, u kterého proběhlo při měření vše, jak mělo, byl stříbrný medailista z MS v Assenu Martin Zvolánek. V hodu diskem nejvíce postižených vozíčkářů stanovil závodník Hvězdy Pardubice nový světový rekord v hodnotě 10 metrů a 71 centimetrů. „Je to skvělé, byl jsem na sebe zvědavý, mám zánět v kotníku, beru antibiotika a nemohl jsem se kvůli tomu připravit tak, jak bych si představoval,“ zářil po skončení disciplíny Zvolánek. Jeho kategorie patří v letošní sezóně k těm nejnabitějším. Skvělých výkonů na hranici světového rekordu, zejména v hodu kuželkou, v nich totiž dosahují nejen pardubický atlet, ale také jeho týmový kolega Jan Vaněk, českobudějovický Karel Liška nebo ostřílený reprezentant a paralympijský vítěz z Atén Radim Běleš z SK Nové Město nad Metují. „S Radimem jsme skvělí kamarádi, hecujeme se, to jo, ale spíš při tréninku, když se spolu sejdem,“ usmíval se Martin Zvolánek.

 

Kompletní výsledky naleznete během krátké doby na www.skmoravia.cz, fotografie ihned ve Fotogalerii Handisportu.

 

Alice Tejkalová

datum: 27 Aug 2007 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews