Memoriál Josefa Odložila 2007

Kromě rekordů mítinku lákají organizátoři Memoriálu Josefa Odložila letos také na dva české rekordy. Měly by se o ně postarat Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová.

 

Jedním z hlavních taháků 14. ročníku Memoriálu Josefa Odložila bude ženský oštěp. "Pokusím se překonat národní rekord 66.21 metrů na domácím stadionu," slíbila Barbora Špotáková. "Budu to mít sice dva dny po náročné z cestě z mítinku v americkém Eugene, ale zkusím to." Navíc jí to přímo na tiskové konferenci nařídil šéf ASC Dukla Jaroslav Priščák. "No vidíte, nemám na výběr," dodala s úsměvem Špotáková.

Odložilův memoriál pamatuje Barbora ještě jako žákyně základní školy. "Tehdy jsem byla divák. Později jsem pomáhala otáčet cedule na dálce a rok poté díky jazykovým znalostem ubytovávala zahraniční závodníky na hotelu. Nikdy jsem tu ale nezávodila a jsem ráda, že se ženský oštěp dostal do programu."

Dalším národním rekordem by měl být čas Zuzany Hejnové na 400 metrů překážek. Ředitel závodů Miroslav Ševčík v něj pevně věří, stejně jako Bára i samotná Zuzana. "Je to pravda," přiznala úřadující česká rekordmanka Hejnová. "Na Odložilovi bych ráda běžela český rekord, doufám, že budu atakovat čas 55.80. Do té doby mě ještě čeká 2. kolo extraligy a Praga Academica, ale ani na jednom z těchto závodů dlouhé překážky nepůjdu."

Kam až může srazit Zuzana Hejnová svůj osobní (a tedy národní) rekord? "Už jsem řekla svůj cíl pro Memoriál Josefa Odložila, ale jaký mám v tréninkovém deníku napsaný čas pro letošní sezonu, to neřeknu, to je tajné," mlžila s úsměvem česká rekordmanka.

V letošním roce se na MJO 13. června na Julisce utkají atleti v jedenácti mužských a šesti ženských disciplínách. Kromě již zmíněných disciplín očekává Ševčík vynikající výkony na hranici českého rekordu především v ženské tyčce, kde se utkají Pavla Rybová (464) a Kateřina Baďurová (465). Sekundovat by jim měly Krisztina Molnárová (455) a Joanna Piwowarská (453). Dosavadní rekord memoriálu má hodnotu 451 cm a lze dost dobře očekávat, že se letos posune směrem nahoru, možná o více než decimetr.

Mezi muži by měla být divácky atraktivní podívanou mimo jiné soutěž výškařů. Rekord Memoriálu je již deset let starý a výkonem 2.29 m se o něj dělí bratři Tomáš a Jan Janků. A to je výška, kterou by mohlo překonat letos hned několik z pozvaných borců. Kromě mistra věta z roku 2005 Jurije Krimarenka (2.34) přicestují také další výškaři ruské školy - Andrej Silnov (2.37), Andrej Těrešin (2.36), Andrij Sokolovskij (2.38) a Ivan Uchov (2.39). Z českých výškařů budou závodit Tomáš Janků, Svatoslav Ton i Jaroslav Bába.

Memoriál Josefa Odložila bude také posledním závodem před uzavřením nominace české reprezentace pro 1. ligu Evropského poháru. "Proto nás zajímají výkony českých závodníků," řekl šéftrenér reprezentace Václav Fišer. "Do předprogramu je mimo jiné zařazena mužská štafeta na 4x100 metrů, kde budou startovat hned tři reprezentační výběry."

Disciplíny MJO pro rok 2007:
muži: 100 m, 200 m, 1500 m, 110 m př., 400 m př., 3000 m př., výška, tyč, dálka, koule, kladivo.
ženy: 200 m, 800 m, 100 m př., 400 m př., tyč, oštěp.

David Klempíř www.atletika.cz

datum: 06 Jun 2007 autor: OSAV
Content Management Powered by CuteNews