Piktogramy pekingské paralympiády odhaleny!

Pekingský organizační výbor pro Hry XXIX. olympiády (BOCOG) ve středu 23. května při příležitosti 17. Národního dne pomoci postiženým odhalil piktogramy pro paralympijské hry 2008 v Pekingu.

 

Piktogramy budou široce využity na dopravní signalizaci, na symbolech a výzdobě vně sportovišť i jako značení pro sportovce i diváky. Budou rovněž použity při televizních přenosech, v reklamě a marketingu a jako oživení veřejného povědomí o paralympijských hrách. Budou důležitou součástí obrazu paralympiády, musí jasně zobrazovat její sporty a přitom zachovávat ostatní vizuální prvky pekingské paralympiády jako je emblém a barevná škála. Musí zachovávat koncept paralympiády v návaznosti na kulturu hostitelské země.

 

Piktogramy paralympiády v Pekingu přejímají koncept tvorby a designový styl olympijských her, berou v úvahu charakteristické rysy paralympijských sportů a navazují na piktogramy užité při předešlých paralympijských hrách. Jsou vytvořeny tak, aby udržely kontinuitu stylu, což je velmi důležité kvůli omezenému časovému intervalu mezi olympijskými a paralympijskými hrami.

 

Piktogramy pekingských paralympijských her používají jako základ čínské pečetní písmo, do nějž včleňují kouzlo věšteckého kostěného psaní (jja gu wen) a bronzový zápis (jin wen) s využitím zjednodušující moderní grafiky. Design nezobrazuje pouze zvláštní pohyb a dynamiku každého sportu, ale je také jednoduchý k rozpoznání, zapamatování a použití.  Přes dovedné použití ostrého kontrastu mezi bílou a černou zobrazují piktogramy zřetelné rysy hnutí, obsahují půvabné kouzlo dynamiky, bohaté kulturní návaznosti a drží harmonii jednoty formy a obsahu.

 

Piktogramy pekingských paralympijských her pokrývají všech 20 jednotlivých sportů, jmenovitě lukostřelbu, atletiku, bocciu, cyklistiku, jezdectví, fotbal 5 hráčů, fotbal 7 hráčů, goalbal, judo, vzpírání, jachtink, střelbu, plavání, stolní tenis, volejbal sedících, vozíčkářský basketbal, šerm, rugby a tenis.

 

Organizační výbor her začal zkoumat, tvořit a hodnotit piktogramy v květnu 2006. Centrální akademie výtvarných umění , člen tvůrčí skupiny pro piktogramy olympijských her v Pekingu, byla odpovědná za jejich design. Množství výtvarných expertů, paralympijských specialistů a zástupců handicapovaných sportovců poskytlo během procesu tvorby hodnotné náměty a připomínky. V prosinci 2006 exekutiva BOCOG oficiálně schválila designové schéma a předložila jej mezinárodním sportovním federacím. Do konce února všechny federace piktogramy prohlédly a uznaly a Mezinárodní olympijský výbor je oficiálně schválil v dubnu 2007.

datum: 23 May 2007 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews