Pozvánka na extraligu

Letošní ročník soutěže atletických oddílů, která letos vstupuje již do svého 52. ročníku, bude zahájen v sobotu 19. května v Praze na stadionu Evžena Rošického v 11:30 hodin. Druhé extraligové kolo se koná v Kladně 2. června, základní část pak vyvrcholí 17. června v Ostravě.

V soutěži mužů se v nejvyšší soutěži zatím vystřídalo 23 českých a 4 slovenské oddíly. Dukla Praha získala 49 z 51 možných titulů. Jediným celkem, který dokázal dvakrát v historii závodníky Dukly porazit, byl pražský Olymp. V kategorii žen se z titulu radovalo zatím šest družstev, nejčastěji atletky Olympu Praha (28x), patnáctkrát patřil titul pražskému USK. Vítězství obhajují muži z TJ Dukla Praha a ženy z USK Praha.

Atleti Dukly jsou jasnými favority mužské části soutěže a hned do prvního kola nastoupí podle slov šéftrenéra oddílu Radomila Skoumala v co možná nejsilnějším složení: „Chybět nám bude pouze překážkář Jiří Mužík, který po operaci vynechává sezonu a dále Michal Šneberger. Zatím nevíme, jestli po zranění nastoupí koulař Vladislav Tuláček.“ Oproti loňsku, kdy měl svalové problémy se stehnem, by na startu neměl chybět Roman Šebrle. „Roman nastoupí, ale je po antibiotikách,“ přiznává Skoumal. „Zatím nejsme rozhodnuti, jaké půjde disciplíny.“ Šebrle není jediný, u kterého zatím není jasně určená disciplína, v extralize je obvyklé, že atleti nastupují nejen ve svých specializacích, ale také v náhradních disciplínách. A jaké jsou cíle Dukly pro celou soutěž? „Menší cíl než vyhrát není!“ má jasno Skoumal, ale jedním dechem dodává, že vítězství v extralize není nadřazeno individuálním úspěchům armádních atletů: „Pokud bude chtít někdo z našich v době konání extraligových kol závodit v zahraničí na velkých mítincích, nebudeme mu bránit.“ Oddílové barvy budou hájit např. Roman Šebrle, Tomáš Dvořák, výškaři Tomáš Janků a Svatoslav Ton, tyčkaři Adam Ptáček a Štěpán Janáček či koulař Petr Stehlík.

Pražský USK jde v ženské části soutěže za obhajobou. „Po třech kolech základní části extraligy a před finálovým soubojem chceme být maximálně na druhém místě. Je nám ale jasné, že pražský Olymp se nás pokusí letos sesadit,“ říká vedoucí Jana Šmidáková. „Družstvo máme složené trochu jinak než loni. Skončila Šárka Kašpárková a Lucie Komrsková, navíc ty nejlepší z našich reprezentantek mají jiné priority, než je extraliga.“ Do prvního kola tak nepromluví české rekordmanky - oštěpařka Barbora Špotáková a tyčkařka Kateřina Baďurová. USK navíc před začátkem sezony uzavřel dohodu s ASK Slavia Praha. Do USK tak přešly některé slávistky, opačným směrem putovali muži. „...USK Praha a ASK Slavia Praha se dohodli na personální, odborné a pořadatelské spolupráci. Propojení oddílů vytvoří silná družstva žen USK Praha a mužů ASK Slavia Praha...“ stojí v oficiální tiskové zprávě. Za USK tak nastoupí v sobotu mj. Jitka Bartoničková, Zuzana Hejnová, Štěpánka Klapáčová, Barbora Laláková, Lucie Martincová, Petra Seidlová či Alena Rücklová.

Zdá se, že alespoň pro 1. kolo extraligy nemusí mít vedoucí družstva žen z USK z pražského Olympu přílišný strach: „Vypadá to špatně,“ netají se Jindřich Linhart se svými obavami. „Z možných 24 závodnic za nás nastoupí pouhých 19. Mladé necháváme v 1. národní lize, několik reprezentantů a reprezentantek se připravuje na důležité mezinárodní mítinky.“ To je případ například diskařky Věry Cechlové Pospíšilové či tyčkařky Pavly Rybové. Pro nemoc vynechá závod oštěpařka Jarmila Klimešová. Naopak by neměla chybět výškařka Iva Straková, která kvůli zdravotním potížím vynechala halovou sezonu, stále se zlepšující kladivářka Lenka Ledvinová a podobně jako loni veslařka Miroslava Knapková na trati 1500 metrů. Mezi muži by měl Olympu k bodům přispět například Jiří Vojtík na dvoustovce. Jeho trenér ale varuje, že se rozhodně nebude konat žádná honba za limitem: „Jirka je v plném tréninku. Opravdu začne závodit až za 14 dní v druhém kole extraligy.“

Tradičně silné družstvo žen přijede z moravské metropole. Tamní ACP Olymp Brno vzkazuje ústy svého manažera Josefa Sečkáře, že budou spokojeni s umístěním nejhůře do třetího místa. „Jsme připraveni jako každý rok. Do Prahy přijede několik reprezentantek z řad juniorek, kterým dáme šanci například na překážkách, v kouli, oštěpu a ve stýplu.“ Dalším z moravských klubů je AK SSK Vítkovice, v jehož barvách bude startovat mj. Jaroslav Bába. Denisa Ščerbová první kolo vynechá, šetří síly na vícebojařský mítink v Götzisu.

Kromě výše zmíněných oddílů nastoupí v kategorii mužů atleti z A.C. TEPO Kladno, ASK Slavia Praha, AC Syner Turnov a VSK Univerzita Brno. V kategorii žen k nim přibudou A.C. Sparta Praha, Hvězda SKP Pardubice a nováček v nejvyšší soutěži, který loni postoupil na úkor pražské Slávie: TJ Sokol SG Plzeň – Petřín.

Více informací naleznete v sekci Zaostřeno na na stránkách Českého atletického svazu.

David Klempíř
datum: 18 May 2007 autor: OSAV
Content Management Powered by CuteNews