Vzpomínky na paralympiádu

Nová stránka 1

Cestu na  paralympijské hry do Ria, kam nás vezl Armádní  speciál zkomplikoval pták, který se při mezipřistání na Kapverdských ostrovech srazil s naším letadlem a poškodil nám vztlakovou klapku na křídle a tak se v letu nepokračovalo. Proto jsme byli nuceni strávit noc na ostrově, kde jsme čekali na druhé letadlo. Jelikož náhradní letadlo bylo menší, než naše původní byli jsme rozdělení na 2 skupiny. První odletěla 2.9. v poledne a druhá část 3.9. ráno. Všichni jsme se sešli 3.9. ve 14 hod ve vesnici  a tak jsme společně stihli uvítání ve vesnici.

Jak to vypadalo ve vesnici:

ubytování jsme byli ve stejném domě jako čeští olympionici a čekal nás vždy byt 2 +1, což znamenalo 2 pokoje  a obyvák s kuch. koutem a dvěma prostornými balkónem. Jak to  vypadalo se lze podívat na:

http://sport.lidovky.cz/foto.aspx?c=A160724_191000_ln-sport ostatni_mva&foto=MVA64d3ed_BSB54_OLYMPICS_RIO_0724_11.JPG 

Náš dům měl velmi výhodnou polohu, hned naproti jídelně, nedaleko autobusového nádraží v suterénu jsme měli prádelnu, posilovna byla také nedaleko no a pro některé bylo velmi příjemné, že se v prvním patře nacházela terasa spojující sousední dům opatřena bazény a také stánkem s kávou, čajem a pod.  Nově vybudovaná vesnice, která měla 31 staveb, vesnice se nijak nelišila od jiných, měla potřebné zázemí.

Tréninkové prostory:  trénovat jsme jezdili jako atleti cca až 50 minut, záleželo podle provozu do vojenského areálu, kde bylo hřiště pro chodící a jízdaře a pak pravděpodobně cvičná střelnice, kde trénovali vozíčkáři. Bylo k dispozici potřebné zázemí, platformy a nářadí jen to bylo poněkud zvláštní na jedné straně jsme měli bojové letadla a vrtulníky a na druhé straně střelnici a k tomu ještě tam hnízdili takoví podivní ptáci, kteří si své teritorium docela hájili a tak občas proháněli sportovce či jejích trenéry. Své by o tom mohli povídat Iva a Martina, které při tréninku měli rozdělené role, že jedna odháněla dorážející ptáky a druhá  zabírala nářadí. 

Sportoviště: Olympijský stadion Joaoa Havelange - Stadion nese několik označení. Říká se mu Engenhao podle čtvrti Engenho de Dentro, od roku 2015 používá domovský fotbalový klub Botafogo název Estádio Nilton Santos podle svého bývalého hráče Níltona Santose, který má před stadionem sochu. Nejčastějším označením je však Olympijský stadion Joaoa Havelange pojmenovaný podle bývalého předsedy FIFA, stadion  pojmul 60 000 diváků. Vzdálenost od vesnice cca 40 minut, pokud to dobře jelo. Při soutěžích tam bávala skvělá atmosféra, návštěvníci byli skvěli  a fandili všem. což samozřejmě pro sportovce znamenalo povzbuzení a podporu.

Ostatní sportoviště se převážně nacházeli v Olympijském parku, který byl od vesnice vzdálen cca 15 minut autobusem.Rozloha Olympijského parku Barra  1,18 milionů m2,  devět  paralympijských sportovišť a další prostory a aktivity pro návštěvníky. Celkově lze napsat, že Brazilci jsou úžasní diváci a fanoušci, dokázali velmi  emotivně a nadšeně povzbuzovat vítěze, ale i ty, kteří byli poslední a mnohdy se těmto dostávala ještě větší podpora, než medailistům.

Fotky a rozhovory se členy našeho týmu najdete  na FCB https://www.facebook.com/ceskyparalympijskytym/photos.

Atleti  a jejích starty :

Eva Berná (F37) – oštěp - 6 místo, koule - 3 místo, disk (F38) –  6 místo

Eva Kacanu (F54) – koule – 8 místo, bohužel ji provázeli  v Riu značné zdravotní problémy, které se podepsali i na výkonu

Anna Luxová (F/T35)  koule – 5 místo, 200 m – 6 místo

Kateřina Husáková (T 20) – 400 m - 6 místo a osobní rekord

Aleš Kisý (F53) – koule –  5 místo a vylepšení letošního osobního maxima

Radim Běleš (F51) – kuželka - 5 místo

Martin Zvolánek (F51) – kuželka - 6 místo

Jan Vaněk (F51) – kuželka – 8 místo

Daniel Hýna (T38) – 1.500 m – 6  místo

Petr Vrátil (F38) – oštěp – 7 místo

Dušan Grézl (F 38) – oštěp – 9 místo

Výsledky ostatních sportů lze najít na https://www.paralympic.org/rio-2016/schedule-results/info-live-results/rio-2016/eng/zz/engzz_general-general-schedule.htm .

Zajímavostí je, že Česká republika měla poprvé zastoupení v jachtingu, kde startovala paraplegik Dan Bína http://www.danielbina.cz/  a druhou zajímavostí je, že jsme měli zastoupení v jezdectví  a to v para drezůře, kde startovala Anastazie Vištalová a kůň Lata http://www.jezdectvi.cz/kategorie.aspx/sport/clanek/profil-jezdce-anastasja-vistalova

Další informace najdete na : http://www.caths.cz/wordpress/cesi-vybojovali-7-cennych-kovu-vzhledem-k-podminkam-profesionalniho-sportu-handicapovanych-u-nas-je-to-uspech/, http://www.paralympic.cz/rubriky/rio-de-janeiro-2016/,  

datum: 03 Oct 2016 autor: Eva Kacanu
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.