Atletika vozíčkářů oslavila desáté narozeniny

Již deset let občanské sdružení Atletika vozíčkářů podporuje tělesně postižené atlety v jejich rozvoji a pomáhá jim při seberealizaci. Pravidelně každý rok pořádá soustředění pro reprezentanty a také pro ty, kteří chtějí s atletikou začít. Pořádá celoroční atletickou soutěž KB Český pohár v atletice vozíčkářů, jejíž jednotlivá kola se konají v různých městech. Dále se podílí na pořádání mezinárodních závodů, podporuje účast svých členů na významných sportovních akcích, jako jsou ME a MS dospělých i juniorů nebo paralympijské hry. Snaží se zajistit materiální vybavení začínajících sportovců i reprezentantů.

 

Sdružení bylo založeno 24. dubna 2005 během atletického soustředění vozíčkářů ve Sportovním centru v Nymburce. Ustanovující schůze se zúčastnilo sedmnáct sportovců, trenérů a spolupracovníků. Hlavním důvodem vzniku samostatné organizace tělesně postižených atletů byl vyhrocený spor mezi Českým paralympijským výborem (ČPV) a ČSTPS, v jehož důsledku se ČSTPS, sdružující tělesně postižené sportovce všech sportovních odvětví, ocitl ve finančním a funkčním ohrožení a přestal uspokojovat potřeby sportovní činnosti atletiky vozíčkářů. Zakládající členové sdružení nechtěli přerušit kontinuitu velmi úspěšného sportu handicapovaných a rozhodli se vytvořit nezávislé sdružení, které navazovalo na činnost atletiky ČSTPS, stálo a stojí stranou sporu v paralympijském hnutí.

 

Velké poděkování patří hlavnímu sponzorovi, kterým je již od začátku Komerční banka a její nadace Jistota. Finanční a materiální podpora po celou dobu existence pomáhá realizovat cíle sdružení. Díky skupině ČEZ za pravidelnou podporu soustředění nováčků.

 

Největší zásluhu na desetiletém rozvoji sdružení mají trenéři, fyzioterapeuti, maséři, asistenti, doprovody a další spolupracovníci a příznivci, kteří ve svém volném čase pomáhali a pomáhají při sportování atletů na vozíku. Rovněž členové předsednictva a revizní komise věnovali během uplynulých let sdružení svou práci a čas.

datum: 30 Apr 2015 autor: OSAV
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.