Neporazitelný Martin Zvolánek vyhrál další závod KB Českého poháru

"Házíš jak zamlada,“ dobíral si při disku paralympijský vítěz v hodu oštěpem z Atlanty Štefan Danko třiatřicetiletou Martinu Kniezkovou. Dvojnásobná paralympijská šampiónka na 4. kole KB Českého poháru v atletice vozíčkářů, který v Českých Budějovicích pořádala další známá handicapovaná atletka a paralympijská medailistka Jana Fesslová, zářila především v oštěpu, kde zaostala pouhé 3 centimetry za svým osobním rekordem, a závod žen vyhrála. Danko, tradičně v roli fotografa, pak fandil také jednomu ze svých atletických objevů kvadruplegikovi Martinu Zvolánkovi, kterému se dařilo jako obvykle – závod vyhrál díky výkonu 10 metrů a 48 centimetrů v hodu diskem.

 

Zvolánek, který byl na paralympijských hrách v Pekingu 3. v hodu diskem, má ve svojí kategorii jedny z největších konkurentů právě v Česku. A seřadili se za ním i na závodě v Českých Budějovicích. Jan Vaněk, v Číně bronzový v hodu kuželkou, skončil druhý. „Sice ten výkon je po přepočtu přes 104 %, ale dokážu hodit i o metr dál. Dneska jsem spíš spokojenější s diskem. Hodit přes devět metrů, to u mě není běžné,“ vysvětloval Vaněk.

 

V Aténách paralympijský vítěz v disku a stříbrný v kuželce Radim Běleš byl třetí. Jan Vaněk, kterého v Budějovicích doprovázela maminka, jeho velká fanynka, zmeškal kvůli florbalu na elektrických vozících, který taky hraje, a paralympijskému světovému poháru v Manchesteru dva letošní závody Českého poháru, a tak mu v průběžném pořadí chybějí na oba závodníky cenné body. Je až na sedmém místě. Vede Zvolánek, druhý je Aleš Kisý, který letos podává skvělé výkony, a třetí je prozatím Radim Běleš.

 

„V Manchesteru to bylo fajn, je to hezké město a taky závody byly moc pěkně připravené. Jen jsem byl zklamaný, že nedorazili dva spastici, kteří byli na paralympiádě přede mnou. Měl jsem tím pádem menší motivaci a svoje vítězství nepovažuju za tak cenné,“ zavzpomínal ještě Jan Vaněk na nedávný světový pohár.

 

Alice Tejkalová

datum: 22 Jun 2009 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.