Zpravodajství z Dutch Open

Nizozemské městečko Emmeloord je správním centrem nové země, kterou v polovině dvacátého století holandští usedlíci vyrvali moři. Leží zhruba pět metrů pod úrovní bývalé mořské hladiny a vyznačuje se krom jiného i tím, že v něm bydlí atletický koordinátor IWAS Jan Bockweg.

 

A právě Jan Bockweg zorganizoval v Emmeloordu během posledního květnového víkendu nizozemský atletický šampionátu pro handicapované, kterého se účastnili 2 čeští atleti na “vozíku”.

 

Ačkoli jeden z nich, Jaroslav Petrouš pro svůj pohyb invalidní vozík nepotřebuje, zařadil jej klasifikátor IWAS Helmut Hoffmann do kategorie F58. Ještě během soutěže v hodu diskem byl Petrouš pod ostřížím dohledem Helmuta Hoffmanna i Rudy Vanabeeleho a oba shodně potvrdili jeho minimální handicap potřebný pro start na závodech atletů s postižením. O něco větší problém než s klasifikátory měl Petrouš s rozhodčím, který mu pro lifting uznal pouze dva pokusy, a s klecí, se kterou si potykal. Za nejdelší hod 37,87 metru obsadil Petrouš v závodě sloučených kategoriích F57/58 páté místo. Závodu kraloval paralympijský vítěz z Pekingu Rus Ašapatov s 51,81 metry.

 

Martin Němec předvedl na něj průměrný diskařský výkon 35,65 metru, který ve slabě obsazeném závodě F55/56 stačil na vítězství. V koulařském klání F34/54/55 dostal Němec (F55) bezmála metr od Poláka Kožuna (F55) z nastupující vrhačské generace. Polský reprezentant výkonem 11,69 m dokonce atakoval hranici současného světového rekordu (11,85). Němcových 10,80 sice stačilo na stříbrnou příčku, ale medaili si ani on, ani Kožun domů nedovezou. Medailové ceremoniály byly totiž jen pro domácí závodníky.

datum: 31 May 2009 autor: OSAV
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.