Adams musí splatit vysoký účet za osvobození z drogového obvinění

Kanadský jízdař Jeff Adams nyní míří za větší finanční prémií než může získat kterýkoli jiný kanadský atlet na paralympiádě v Pekingu.

 

Adams dluží bezmála 750.000 kanadských dolarů za očištění svého jména po nařčení z pozitivního testu na kokain. Sportovní arbitrážní soud potvrdil pozitivní test šestinásobného světového šampiona, ale rozhodl, že to nebyla jeho chyba.

 

Sedmatřicetiletý sportovec z Bramptonu prohlásil, že se pokusí dostat do kanadského paralympijského týmu pro Peking. Jeho právník Tim Danson prozradil sadu jedinečných pobídek pro svého klienta. Slevu 100.000 dolarů za právní služby jestliže se kvalifikuje a dalších 50.000 když získá medaili.

 

"Jakou má mít ta medaile barvu?" ptá se Adams.

 

Rovněž Kanadský olympijský výbor nabízí prémie. Poprvé v historii. Za zlatou medaili v Pekingu je vypsáno 20.000 dolarů. 

 

Adams pořádal tiskovou konferenci poprvé od června loňského roku, kdy prohlásil, že pozitivní test byl důsledek toho, že mu neznámá žena nacpala kokain do pusy v nyní již zaniklém torontském baru Vatikán. Arbitráž shledala jeho příběh věrohodným.

 

„Zajímalo mě, kolik se vás tady kvůli dobrému novinářskému příběhu objeví,“ žertoval Adams na začátku tiskové konference. Ale je jasné, že uplynulý rok si na rozježeném zrzkovi vybral daň.

 

„Během procesu bylo hodně chvil, kdy jsem chtěl všeho nechat, ale vědomí toho, že jen odvahou můžu překonat všechny překážky mě udržel v boji,“ řekl. „To je to co mě přesvědčilo, abych se pokusil dostat do týmu pro Peking.“

 

Případné nominace do kanadského paralympijského týmu nedosáhne vůbec lehce. Soustředí se na patnáctistovku, svou oblíbenou disciplínu a královskou distanci jízd vozíčkářů. V příštích šesti týdnech potřebuje dosáhnout dvakrát čas pod 3:02. Čas, který zajel zatím jen šestkrát v kariéře a na který se dostal kromě něj jen jediný Kanaďan. Možná mu bude stačit výkon do 3:05, pak ale musí doufat, že jej kanadská atletika nominuje.

 

„Jsem v dobré formě. Tvrdě jsem trénoval,“ prohlašuje.

 

Adams oznámil, že jeho dalším cílem je zajistit, aby s kanadskými sportovci bylo při dopingovém procesu řádně zacházeno. Prohlásil, že je „ohavné“, že práva sportovců nejsou chráněna kanadskou Chartou práv a svobod. Arbitrážní soud nicméně popřel, že by během procesu byla Adamsova lidská práva porušena.

 

Atlet navrhl, že by Kanadské centrum etiky ve sportu mělo být kontrolováno ombudsmanem, aby byl zajištěn řádný protokol a respektování práv sportovců.

 

„Projít si tím, čím jsem si v uplynulých dvou letech prošel já, abych se zbavil toho zlého, byla neuvěřitelná ztráta,“ lituje Adams.

 

Paul Melia, předseda centra ujišťuje, že: "ačkoli centrum není součástí Charty, vyvíjí maximální úsilí, aby zajistilo, že nebylo učiněno cokoliv co by bylo násilím na lidských právech kohokoli.“

 

Celý článek Toronto Star

datum: 16 Jul 2008 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.