Když atleti zrají jako víno

Čím starší, tím lepší. V případě Otevřeného mistrovství republiky v atletice tělesně postižených v Olomouci to platilo zejména o Romanu Musilovi a Rostislavu Pohlmannovi. Prvně jmenovaný atlet s centrální poruchou hybnosti, paralympijský multimedailista, překonal v devětatřiceti letech světový rekord své kategorie F 33 v hodu diskem. Hodnota nového světového maxima je 29 metrů a 5 centimetrů.

 

Ještě o sedm let starší než Musil je atlet na vozíku Rostislav Pohlmann, závodník AK Olomouc. Na letní paralympiádě v Pekingu v roce 2008 byl jediným českým atletem, který vybojoval dvě medaile. V hodu oštěpem atakoval nakonec v závodě hranici 40 metrů výkonem 39,85, čemuž sám nemohl uvěřit. I další sudý rok mu vychází výborně.

 

V hodu diskem dosahuje kvalitních výkonů stabilně a A limit na lednové mistrovství světa v Christchurch už si splnil v květnu v Manchesteru. Oštěp se mu vyvedl právě v Olomouci, kde se po dvou letech opět dostal na dohled čtyřicítky - výkonem 39 metrů a 66 centimetrů. Co do počtu paralympijských medailí nejúspěšnější český atlet se netají ambicí startovat po mistrovství světa na Novém Zélandu také na paralympijských hrách v Londýně v roce 2012. To mu bude 48 let.

 

Olomoucký atletický stadión ale svědčil i dalším českým sportovcům. Dvojnásobný paralympijský vítěz v hodu diskem středně handicapovaných vozíčkářů Martin Němec přidal k již splněnému "áčku" ve vrhu koulí také A limit ve své oblíbenější disciplíně výkonem 38 metrů a 25 centimetrů, kterým zároveň vyhrál republikový titul.

 

Spastička Eva Berná, bronzová medailistka z Atén a Pekingu už se zotavila z loňského úrazu nohy a kouli vrhla do vzdálenosti 10 metrů a 32 centimetrů. A limit na světový šampionát se podařilo splnit také paralympisjkým vítězům na vozíku Martině Kniezkové (v hodu diskem) a Radimu Bělešovi (v hodu kuželkou nejvíce handicapovaných mužů).

 

Naopak jistou účast v Christchurch stále ještě nemá jediná zlatá medailistka v atletice z her v Pekingu Eva Kacanu. Aktuálně se jí započítává pouze B limit, který splnila výkonem 6 metrů a 43 centimetrů na Světových hrách IWAS v indickém Bangalore.

datum: 03 Jul 2010 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews